Barista: Timur Kahrović. Spazio, Sarajevo.


Timur Kahrović je naš Coffee Guy. Super je voljeti kafu, odlčno je praviti fantastičan Cappuccino, ali samo istinski connosieuri imaju šta reći o Café Kulturi. Tim više, kada se baviš edukacijom mladih Barista.Timur je brand ambassador za Fabbri beverage i Manuel Caffe te glavni Barista u Spazio café-u u Sarajevu! Zamolili smo ga da nam kaže nešto o tome koja je to oprema koja je prosto esencijalna, neophodna, jednom baristi kako bi ovaj normalno funkcionisao i kreirao. I ključni fakti za zdravlje kafe aparata, te na šta se mora obratiti pažnja kako bi aparat funkcionisao kako treba, što bi rezultiralo dobrim espressom i nadogradnjama poput Cappuccina i Macchiata!

 Timur: – Prije svega, hvala na tituli glavnog bariste, ali mi u Spazio Caffe-u smo više od ekipe, tako da glavni ne postoji već kolege sa više ili manje iskustva, to je sve!
Dragi moji iz Bar Akademije, velika mi je čast da razgovaramo, i da imam priliku da kažem svoje mišljenje.
Kada pričamo o opremi, osnovna oprema u svakom baru jesu ruke bariste, bez osjećajnih ruku bariste koje se ne stide uprljati nema ni početka priče. Godine iskustva koje su već iza mene su pokazale, da sve edukacije, sav novac uložen u objekat, kvaltet blenda koji koristimo nema smisla, ukoliko ne postoje ruke koje sve to mogu iskoristiti na najbolji mogući način.
Poznajem nekoliko ljudi koji ne posjeduju “osnovni” alat za rad, a opet rade vrhunske stvari.

MLIN. Zaista nisam siguran kako bih po redu pobrojao opremu od velike važnosti, pa ću krenuti onako kako to radim i na edukacijama a to je od dolaska zrna u objekat, tačnije od mlina.
Ta čudnovata glasna naprava je zaista veliki meteorolog u vašem objektu. Sam izgled i sjajni displeji  i nisu najbitnija stvar. Jako je bitno da su čisti silosi za mljevenu kafu i kafu u zrnu, te da se noževi mjenjaju redovno. Podešavanje granulacije i gramaža su jako širok pojam, pa ovom prilikom ostavljam mogučnost nekog novog razgovora da obradimo tu temu posebno.

APARAT. Aparat za kafu, šta da vam kažem, veliki bojler sa nekoliko dodataka 😀 !!!  Ako se vi kupate redovno, redovno i suđe perete, zašto ne bi prali i aparat redovno, ne samo spužvicom i vodom, nego i slijepim sitom i odgovarajućim deterdžentom. Kada kažem redovno, mislim na svaku noć. Kako je moguće otići kući da niste zaključili kasu i prebrojali novac? Nije, e pa isto tako ne postoji mogučnost otići, a da niste oprali aparat.

Timur KahrovićTEMPER. Tamper (potiskivač) kod nas se najčešće nalaze na mlinu, ustvari tu i nije najpraktičniji, idealan bi bio ručni potiskivač, ko već može da ga kupi, daje dosta bolje rezultate. Vodite računa da je uvijek čist i ravan, bez oštećenja.

ČETKICA. Četka za farbanje, hm, da ona obična sa oznakom 40 ili okrugla za čoškove od konjske dlake su također neizostavan alat, ipak morate skinuti svu kafu koja ostane na sitima u ručici aparata. Jedan peškir, po mogučnosti tamni bio bi također idealan dodatak četkici, da pokupi svu vlagu koju nisu pokupile dlačice sa četke.

LATTIERA. Lattiera ili lončić i nisu pretjerano važni za kvalitet kafe, ali jesu za bilo koji napitak koji sadrži mlijeko, a kasnije i za bilo koji napitak koji želite ukrasiti nekim finim crtežom na kafi. Latte Art! Svaki šank bi morao imati nekoliko veličina lončića, 250ml, 500ml i 750ml.

MLIJEKO. Jako bitno, svježe mlijeko! Cappuccino je sveti gral svijeta kafe, i zaista ne dozvoljavam nikome da skrnavi to ime vežući ga uz svakakve napitke iz kesice, sa svakakvim ukusima.

Cappuccino je napitak tri jednaka dijela espresso kafe, mlijeka i mliječne mikrokreme. Svaki napitak koji sadrži nešto više od gore pobrojanog je napitak, nije Cappuccino.

Machiatto, Latte machiattio i ostali napici sa Espressom i mlijekom zaista su fantastični i sve ih volim često popiti, molim vas da uvijek koristite vrhunski Espresso u napicima, te da “propale” kafe prospete kako im i samo ime kaže, da ne krijete njihovo kriminalno stanje okusom mlijeka.

Mlijeko mora biti svježe, i uvijek svježe ugrijano za svaki napitak. Nikad nemojte koristiti staro mlijeko za novi napitak. Jeftiniji je litar mlijeka, nego nekoliko nezadovoljnih mušterija.

Veliki pozdrav svima! Samo da znate da upravo dok razgovaramo uživam u šoljici vrhunske 100% arabice pripremljene u kafetieri 😉

Timur Kahrović
02.03.2016, Sarajevolatte-art

Ostani informisan, prijavi se na naš Newsletter!!!

* indicates required

Powered by MailChimp