Osnovna obuka za Bariste

FANPS4EFL0

Barista School Essentials

Imamo pozitivne vijesti za 2018. godinu! Naime, Bar Akademija i partnerske organizacije u Beogradu, Podgorici, Sarajevu, Novom Sadu, Mostaru i Banjaluci će organizovati seriju obuka u profesionalnom ustrojenju na profil zanimanja Bariste!

Da ne dođe do zabune, ovo progresivno i popularno zanimanje nema samo Latte Art u fokusu svoga interesovanja. Bez kvalitetne percepcije zrna, te njegovog razvojnog puta, istorijskog razvoja kafe kao prehrambenog proizvoda i najvažnije kafe kao kulta sa svim dimenzijama, nemože biti ni realne pretpostavke za bavljenje ovim zanimanjem profesionalno. Razumijevanje kafemata sa kvalitetnim održavanjem opreme i štimanjem mlinova na pravi način su takođe bitne dimenzije kod pravilnog razumijevanja materije za jednog baristu. Na kraju, naravno, espresso kultura kao najpopularnija niša kafe kulture sa sve klasičnim nadogradnjama, trikovima i tajnama naših Barista.

PROGRAM OBUKE UKRATKO:
COFFEE BEAN, FROM GROWING TO THE TABLE
HISTORY OF COFFEE
TRADITIONAL GROWING REGIONS
BREWING FUNDAMENTALS
ESPRESSO MACHINE AND OTHER EQUIPMENT – TECHICAL AND MAINTENANCE
PERFECT ESPRESSO
PERFECT CAPPUCCINO
LATTE AND OTHER ALTERNATIVE ESPRESSO BASED DRINKS
LATTE ART
PRACTICE AND PRACTICE
ALTERNATE METHODS OF BREWING
CHEMEX, TURIKISH DZHEZVA, MOCHA, FILTER…
CONCLUSION AND FINAL CONSULTING

UVOD
Upoznavanje sa polaznicima, njihovim stavovima i percepcijom materije! Uopštena razmjena stavova i pogleda na posao bariste, kvalitet kafe i bar kulturu. Početak obuke sa akcentom na istoriji kafe, vrstama, osnovnim podjelama. Spremanje espressa za polaznike uz propratna objašnjenja. Probavanje različitih vrsta kafa, single origin kafe i njihovo razlikovanje od blendova;

ZRNO. MLIN. PRIPREMA
Nastavak teoretskog dijela predavanja – osnovi fakti kod uzgajanja kafe, obrada i skladištenje kafe. Sa strane praktičnog i tehničkog dijela radi se podešavanje mlina, granulacija i gramaža, te osnove pripremanja espressa. Polaznici će imati priliku pronaći pravu gramažu i granulaciju, te naučiti pripremati kvalitetan espresso. Alternativne metode pripremanja kafe: TurskaFrench Press, Mocha i Chemex!

ROASTERY VISIT. PRŽENJE I PAKOVANJE KAFE. PRIPREMA MLIJEKA
Čas posvećen praktičnim osnovama prženja sirove kafe u posjetu pržionici, te načinima pakovanja pržene kafe.
Zaokružićemo i priču o mljevenju i doziranju kafe, gdje će polaznici ponovo spremati savršen espresso.

CAPPUCCINO. PREZENTACIJA I POSLUŽIVANJE KAFE NAPITAKA
Prezentacija tradicionalnih i netradicionalnih napitaka od kafe! Vježbe i zaključak kod principa vezanih za korištenje i pripremanje mlijeka za espresso nadogradnje. Osnove Latte Arta. Cappuccino – kralj napitaka od kafe: percepcija, istorija, kreacija, posluživanje!

PRAKSA. KREACIJA NADOGRADNJI
Predah od teorijskog dijela predavanja. Intenzivne vježbe polaznika, ukazivanja na propuste, te ponavljanje tema sa prošlih časova kroz praktičan rad!

ODRŽAVANJE OPREME. PROTOKOLI KAFETERIJE. LATTE ART
Na sedmom času praktično i završavamo sa teorijom. Praktično odrađivanje: jedan radni dan bariste. Akcenat na ovom času je savladavanje svih segmenata jednog radnog dana, održavanja opreme, mlina i kafemata. Drugi dio časa: Latte Art! 

ZAKLJUČAK. KARIJERNO SAVJETOVANJE
Posljednji čas sumiramo sve dimenzije obuke, provjeravamo usvojena znanja, te radimo na razvoju logičkog zaključivanja. Uputstva kod daljeg usvajanja znanja, te savjetovanje kod karijernog ustrojenja razvoja Kafoljupca u sebi! Finalna definicija Bariste i uputstva za pripremanje ispita

SVE VAŽNE INFORMACIJE:
PRIJAVA/UPIS:
Nebojša Lazarević
Bar Akademija
Bulevar VSS 185
Banja Luka
BiH: +38765017232