Factum, Barista School Essentials

Poštovane kolege,

Slijede informacije o Bar Akademiji i programu obuke Barista School Essentials.

Obuke se održavaju u prostorijama Bar Akademije u Beogradu i Banjaluci ali i na drugim lokacijama koje zakažemo sa našim partnerima, dok se neke od radionica održavaju na drugim lokacijama koje su pripremljene za tematiku radionice ili predavanja, degustacije. Nikakvo predznanje u ugostiteljstvu nije potrebno kako bi se prijavili na obuku. Jedinstveni kriterijum za upis je lični kondukt i principi bontona.
OPŠTE INFORMACIJE
Obuka je multidimenzionalna i traje 11 radnih dana. To jeste, pored teoretskih osnova gleda se puno multimedije radi realnije percepcije materije i idemo u posjete vinarijama ukoliko postoje mogućnosti ali obavezno idemo u posjete raznim tipovima kafeterija i barova. Praksa predstavlja najveći dio posla i najopširniji je modul, ali tu su i esencijalne stvari o istorijatu kafe, putu kafe, hedonzmu kafe i karijernom savjetovanju te menadžmentu kafeterija.
Program Barista School Essentials je srž bavljenja barmenskim poslom, te ga mi svojim polaznicima predstavljamo kao kupovinu “know how” u ovom poslu. To su takoreći osnove osnova savremene Bar Industrije i Cafe Kulture.

Završetak predavanja i praktičnog dijela kulminira u 1-10 dan pauze za pripremanje ispita te organizacijom ispita na kojem treba zadovoljiti 80%. U protivnom se ispit mora ponoviti. Ispit sadrži 20 kratkih ali sadržajnih pitanja.

Poslije položenog ispita, polaznik postaje Junior Barista i spreman si za posao Apprentice Bariste ili Assistant Bariste ali i konobara u hotelskim i kruzerskim organizacijama, kafeterijama. Profesionalac postaješ radom i zalaganjem, te drugim obukama i seminarima kroz karijeru nakon minimum 2-3 godine bavljenja ovim poslom na pravim lokacijama. Mi od Vas nemožemo napraviti profesionalca, ali vam možemo dati alate i usmjerenja, najbitnije informacije koje vode tim putem. I na kraju, ova obuka je najbolji način da se počneš baviti  ovim kraftom.

kofi shop1

KONCEPCIJA PREDAVANJA
Običajna praksa je da radimo 7 dana u roku od 10 dana, i u tom sljučaju nam treba još 10 dana za pripremanje ispita(po dogovoru sa polaznicima). Ukoliko radimo 4 dana u sedmici onda nam trebaju 2 sedmice kompletirali obuku do izlaska na ispit. Razne verzije se primjenjuju na raznim lokacijama i u dogovoru sa polaznicima obuke. Aktivni smo 4 sata dnevno, a tačan period dana kada se radi takođe zavisi od koncepcije, lokacije i dogovora sa polaznicima. Praksa i vježbe su suština ove esencijalne ali složene Barista obuke. S tim u vezi, dijelimo se u dvije grupe, jutarnju i večernju, gdje savak grupa ima po svog predavača i tutora. Na taj način imate vremena da se organizujete sa svojim drugim obavezama.

Da bi utrvdili sve ovo, uvijek radimo upisni seminar, koji je besplatan. Na tom seminaru zaključimo sve sa polaznicima koji žele poći na obuku i dogovorimo sve stvari koje su bitne za obije strane, poput navedenih gore. Ukoliko se kazaljke poklope starta se sa obukom u roku od 7 dana.

PROGRAM OBUKE
COFFEE BEAN, FROM GROWING TO THE TABLE
HISTORY OF COFFEE
TRADITIONAL GROWING REGIONS
BREWING FUNDAMENTALS
ESPRESSO MACHINE AND OTHER EQUIPMENT – TECHICAL AND MAINTENANCE
PERFECT ESPRESSO
PERFECT CAPPUCCINO
LATTE AND OTHER ALTERNATIVE ESPRESSO BASED DRINKS
LATTE ART
PRACTICE AND PRACTICE
ALTERNATE METHODS OF BREWING
CHEMEX, TURIKISH DZHEZVA, MOCHA, FILTER…
CONCLUSION AND FINAL CONSULTING

TEORETSKI DIO PROGRAMA
podrazumijeva sadržaj koji izgleda ovako!

PREDAVAČI i ASISTENTI.
Na programu radi nekoliko iskusnih Bartendera ali će samo jedan biti zadužen za kontrolu nastave u vašoj grupi. Gostujući predavači iz specijalizovanih dimenzija bar industrije kao i ljudi iz Liker Industrije su eventualni gosti. Bariste, Sommellieri i menadžeri importnih i proizvodnih kompanija iz Bev Industrije su vjerovatni gosti.
PROGRAM OFFICER: 
Nebojša Lazarević (Bar Akademija BL, Kafultura.com);
SENIOR INSTRUCTORS(klik na link ispod):

Predavanja pratimo kroz skriptu i sveske koje obezbjeđuje Bar Akademija. Pripremanje ispita se bazira na skripti i zapisanim faktima sa predavanja. Skripta je veoma sadržanja i A4 formata, printana u boji i zaštićena je intelektualna svojina.

Mlin kafeterija akademija1 e1535644454869

LOKACIJE ODRŽAVANJA
Sve programe i treninge koje imamo u sistemu organizujemo u Banjaluci, Beogradu, Mostaru, Podgorici, Novom Sadu i Sarajevu. Za datume održavanja na pojedinačnim lokacijama provjeri naš sajt ili našu fejs stranicu na linkovima:

NAČINI STUDIRANJA
Postoje dva vida studiranja na programu Barista School Essentials:

1. STANDARDNI PROGRAM. Podrazumijeva studiranje kompletnog programa uključujući sve radionice, degustacije, vježbe, predavanja i seminare na zakazanoj lokaciji. Program se na ovaj način kompletira u roku od 9-19 dana sa ispitom;
2. BAR AKADEMIJA APPRENTICE PROGRAM. Podrazumijeva studiranje po principu rada majstora i šegrta. Program je kreiran za polaznike koji nisu spremni doći u Banju Luku, Beograd ili recimo Sarajevo i prisustvovati kompletnom programu u pomenutih 9 dana. Alternativna opcija predstavlja Apprentice program gdje polaznik završava praktični dio nastave na lokaciji koja mu bolje odgovara. I to radeći u baru/kafeteriji ili nekoliko njih kod dodijeljenih instruktora programa, senior Bariste, gdje vježba miksologiju i uči o radnoj organizaciji, osnovnim principima ponašanja i radnim tehnikama, te svemu drugom što se tiče prakse. Radionicama, degustacijama i važnim predavanjima polaznik prisustvuje na sledećoj zakazanoj Škole Mixologije kako bi kompletirao program i zaslužio certifikat sa kompletnom dokumentacijom. Senior Bariste koji su zaduženi za Apprentice program na određenim lokacijama, kao i same lokacije možete provjeriti na našem sajtu.
FINANSIJSKI ELEMENTI PROJEKTA:
Obuku naplaćujemo 1072KM / 550 Eur.
Da bi uopšte startali sa obukom svi polaznici moraju obezbijediti barem 50% u prva tri dana od početka obuke. Ostatak se može isplatiti u ratama do kraja trajanja obuke, što je okvirno 6 nedelja, obzirom da imamo deset dana spremanja za ispit poslije završenih predavanja.
Sve pomenute radionice i moduli su uključeni u cijenu. Nema nikakvih dodatnih ili skrivenih troškova. Ugovor o konzaltingu se potpisuje obavezno.
CERTIFIKACIJA:
Sva dokumentacija je na English-u i pored diplome studente otpravljamo sa referencom te tzv. Student Evaluation Sheet sa kompletnim programom kojim smo se bavili na predavanjima, kako bi budući poslodavac imao mogućnost realnog uvida se nalazi u Attachmentu(prilogu) ovog emaila. Dokumentacija se sastoji od:
  • Diploma na engleskom jeziku(u prilogu);
  • Student performace sheet(vaše ocjene i kotiranje na predavanjima i praksi sa ličnim mišljenjima voditelja grupe) – srpsko-hrvatski + english;
  • Barista School Essentials Program (program obuke na srpskom i engleskom jeziku);
  • Refference letter(preporuka zaposlenju na traženom jeziku), internacionalni format preporuke zaposlenju sa mišljenjem i pismenom ocjenom nadređenog voditelja programa u Bar Akademiji. Preporuku dajemo samo onima koji to zaista zaslužuju svojim znanjem, zalaganjem ali i poštovaanjem prema predavačima, prenositeljima znanja, profesiji i ugostiteljstvu. 
OBAVEZE STUDENTA/POLAZNIKA
Uključenjem na naše programe svaki polaznik potpisujem Ugovor/Pristupnicu u kojoj su definisana pravila obuke i protokol. Polaznik ne plaća za certifikat/diplomu. Diplome ne prodajemo. Polaznik plaća isljučivo časove(radionice, degustacije, treninge, predavanja, praksu). Časove organizuje Bar Akademija i sve instruktore plaća Bar Akademija. Polaznici plaćaju dogovoreni iznos između Bar Akademije i polaznika. Nema skrivenih troškova i dodatnih troškova obuke.
Svi časovi(radionice, degustacije, treninge, predavanja, praksa) imaju određene finansijske implikacije i polaznik je dužan platiti sve časove koje je prošao na našim obukama i programima bez obzira na činjenicu da je iz nekog razloga odustao od obuke u datom momentu ili nije zadovoljio na prvom ispitu da bi zaslužio certifikat. Detaljnije o pristupnici na Apprentice program možete naći OVDE.

KOMUNIKACIJA I PRIJAVA NA BARISTA SCHOOOL ESSENTIALS
Prijava na program Škola Barista School Essentials se može izvršiti na ovaj link!
Javićemo vam se uskoro na ostavljeni broj telefona te email kontakt.

Za to vrijeme, molimo vas pratite sve što se dešava na našem sajtu i fejs stranici.

DOKUMENTACIJA POLAZNIKA(klik na link):

barista2 akademija

Šta poslije bilo koje obuke na Bar Akademiji?
-Opcije su bezgranične. Provjeri linkove:
S poštovanjem,

Nebojša Lazarević
Bar Akademija