Bg Barovi by Bg Bartenders

Square nine hotel BG
Duh grada koji živi dugo koliko Beograd nije lako ukrotiti, nacrtati! Teško je kreirati jasnu vizuju i zanijeti se toliko da bi mogao dozvoliti sebi da kažeš da poznaješ neki grad, neki kraj ili bar dio njegovog duha, energije ako nisi proveo tamo bar mjesec-dva! 
Bilo bi nam puno lakše ako bi imali bar nekoliko savjeta o tome u koje kafane i barove zaviriti kako bi bolje upoznali priču bilo kojeg grada. Prošli put smo razgovarali sa ljudima iz Turizam industrije o tome gdje pojesti nešto jako dobro za različite budžetne opcije i gdje otići na ultimativnu gradsku kafe bleju! Ovaj puta smo imali pitanja za ljude iz bar industrije u Beogradu. Ko bi mogao znati najbolja hangout mjesta u gradu od ljudi koji zaključavaju grad u 5 ujutru i šetaju praznim ulicama onda kada su svi drugi već otišli?! Idemo pokušati saznati koje koktel barove i druga zanimljiva mjesta bi morali posjetiti ako se nađemo u Beogradu! U tome će nam pomoći Vlada Simić koji vodi Bartenders710 i njegov kolega Vukan Ilić a.k.a Bitter Bartender!

Akademija:Ćao momci. Kažite nam koji su to must visit koktel barovi u Bg?

Vladimir:  – Uf, koktele danas imaju svi… ali retko ko se bavi njima. Pa da počnemo… Baš klasičnih koktel barova nema puno, jako čudno zar ne? Ali sam siguran da će u narednih nekoliko godina doći do ozbiljne ekspanzije, a nadam se i svom baru. Svakako su tu već poznati Bar Central i Kultura Bar, mesta koja su odavno urezana na mapi grada. Cocktail Bar Cruise takodje sa dugom tradicijom, ali i mesto sa odličnom hranom. Za nešto kasnije noćne termine tu su Tranzit Bar i Ben Akiba, barovi sa muzičkim ili scenskim programom. Preporuka za beogradski speakeasy Druid Bar i subjektivno meni omiljeni D bar. A iznenađenja će tek biti!!!
Vukan: Ono gde zaista volim da odem je i Bar Central, sedište Udruzenja Barmena Srbije…Tu sam obavezno jedan dan u nedelji , bilo na kaficu, bilo na dobar koktel. Ovaj bar je drugačiji od svakog prethodnog bara, u strogom je centru Beograda. Sjajan i stručan bartender tim je zaista ono što je njihov glavni adut, pored dobre ponude koktela. Druid je prvi pravi Speak Easy bar u Beogradu, jako intimno mesto. Krivudavi bar je centar svega što se desava tamo, nema interneta što je jako dobro, ali zato ima puno knjiga kojima se može posvetiti pažnja. Smešten u staroj zgradi, ulazna braon vrata i spuštate se niz stepenice. Ozbiljna ponuda single maltova i rumova, miksologija na nivou!

aviator bg2

Akademija: Najbolje kafeterije, mjesta sa najboljim izborom single origin kafice?

Vladimir:  – Kafeterije niču ko pečurke, dok vam pišem ovaj tekst sigurno se otvaraju barem dve! Svakako iskrena i profesionalna preporuka je Kofein, kvalitetna kafa još bolja usluga! Spomenuo bih još neke: Aviator, Gogolj Kafe, Laboratorija moje veliko i iskreno oduševljenje ovim konceptom…
Vukan: – Mesto gde volim da odem je Šoljica. Nalazi se na trgu Nikole Pašića. Odlične single origin kafe, ljubazno osoblje i originalan ambijent su njihovi aduti. Pored kafe imaju lepu ponudu čajeva, čak i piva iz Brew Dog pivare. Pored Šoljice izdvojio bih Kofein i Kafeteriju, kao mesta sa dobrom uslugom i ponudom.

Akademija:Zanimaju nas i ona jako posebna mjesta. Mjesta sa pravim izborom Single Matova, dobrih Konjaka i druge plemenite kapljice, te eventualno sa solidnim izborom cigara!

Vladimir:  – Tu su hoteli ipak u blagoj prednosti, posebno Square Nine. Ono što je interesantno trenutno u Beogradu možete naći preko 25-30 single malt whisky-a. Da od svih pića, single malt ima toliku ponudu moglo se samo maštati, Barovi gore spomenuti pored izvaredne koktel ponude imaju i kvalitetnu ponudu žestine. Svakako je dobro što će u budućnosti biti više cigar barova, gentleman klubova, novih koktel barova, novih sistema…
Vukan: Slažem se sa Vladom, to je ono što i meni prvo pada na pamet. Ono sto je normalno u svetu je da jedan vrhunski hotel u svom sastavu ima i vrhunski koktel bar kod nas je ustvari ozbiljan problem. Većina hotela se bazira na banketima i tome slično. Ipak, u strogom centru Beograda nalazi se hotel Square Nine…U svom sastavu ima i vrhunski bar, sa velikom ponudom alkoholnih pića, cigara i koktela. Za ovaj koncept je, od nedavno, zadužen glavni barmen Vukašin Despotovic, koji želi da pokrene tu hotelsku priču u vintage fazonu. Zaista mu to dobro ide, a vidi se da je barmenskoj zajednici drago zbog toga.

Vladimir Simic 710

Akademija:Oke. Pričali smo o pivnicama i pubovima u gradu koje zaista vrijedi posjetiti. Sada nas zanima nešto konkretnija niša, tačnije postoji li takva mjesta u Beogradu sa jako dobrim izborom ili eventualno sopstvenim zanatskim pivom!?

Vladimir:  – Mesta sa svojim zanatskim pivom su Miners Pub i njihova Dogma. Dragstor na Gradini i njihov Dragstor, Black Turtle Pub i njihovih 5 do 10 piva, pabovi sa najdužom tradicijom u Beogradu koji i dalje rade a imaju svoje pivo. Svakako volim da izdvojim Beerland Pub po kvalitetu servisa, prijatnoj atmosferi i po ponudi piva! Tu je takodje i Oranje Rugby Pub, za sve ljubitelje ovog plemenitog sporta ali i one koji vole da gase pivo jakom kapljicom, gomila singl malt viskija i domaći cider na točenje iz Vojvodine sa škotskim uticajem.
Vukan: – Jedan od prvih koju zaista vredi pomenuti je Beerland Pub, nalazi se na Banovom Brdu. Klasičan Irski stil puba, ljubazno osoblje,preko 60 vrsta piva, odlična klopa, pravo mesto za uzivanje. Tu su još i Samo Pivo, Old London pub, Three Carots i meni jako simpatično mesto Optimist. Mali pub, ušuškan sa lepom ponudom piva i viskija.

Akademija:I definitivno, vinski barovi sa dimenzijom više! Bez stereotipnih, prosto neka jako posebna mjesta sa dobrom pričom vina i sira!

Vladimir:  – Za ovo mi je trebalo nekoliko sekundi da kažem, prvo mesto dele Barbaresco wine bar i wine bar Podrum a onda ide mala praznina pa svi ostali. dokaz su godine njihovog postojanja, način rada, ali najbitnija stavka jeste osoblje koje se ne menja. Svakako bih spomenuo i vinoteku Baltasar. Da, nije bar, ali gospodin Đole će vas ugostiti i poslužiti kao da ste u najboljem wine baru na svetu i retko dobar izbor jake kapljice, pa čak i to možete probati, pre kupovine.
Vukan: – Moja preporuka za kvalitetan vinski ugođaj i dobru čašu vina je Steak and Wine bar. Nalazi se u Bulevaru Oslobođenja. Odlična ponuda vina, zanimljiva klopa, ljubazno osoblje!!

Akademija:Hvala vam momci, bez vas bi se potpuno izgubili! 

Photo Credit: facebook.com; bartenders710.com