Spot on: Barista, Matija Matijaško

Matijaskobarista223Pričali smo sa Matijom Matijaško iz “Miris Kave” u Osijeku, koji stoji za prvi Craft Coffee Shop u Slavoniji! Pitaćemo ga par stvarčica koje nas zanimaju. Ideja je da, za početak, što jednostavije razbijemo kafe – tabue i svi zajedno naučimo razliku između pravih blendova i komercijalne koncepcije ali i sve drugo što je bitno u savremenoj Cafe-kulturi!

Nebojša: -Ćao Drugar! Imamo par temica za tebe, koje zajednica bar entuzijasta sigurno želi čuti. Kako si upao u Barista Craft? Ko je kriv za to?

Matija: – Kako sam upao u barista craft?! Ponekad se i ja zapitam… Zapravo prije nikad nisam pio kavu i nisam volio njen, okus više sam bio “čaj tip”. Onda se u određenom periodu mog rada u šanku oko mene u ugostiteljstvu pojavljuju neki likovi što crtaju po kavama tzv. “svemogući” BARISTI. Ne znam zašto, vjerovatno zbog tog crtanja, ali i ja sam želio biti taj “svemogući” lik. Nakon jednog tečaja za kavu upoznajem svog mentora i upisujem drugi tečaj za “svemogućeg” baristu, ali pravo zaljubljivanje u kavu, espresso i ovo zanimanje dolazi kad sam na barista tečaju popio svoj prvi pravi espresso Columbia Supremo u kojem sam prvi put osjetio da je kava fina, nije gorka i ima aromu suhih marelica! Da dobro ste pročitali suhe marelice. Tako sam valjda upao u sve to!

Nebojša: – Šta si mislio o Coffee – kulturi onda kada si počinjao, a kako to vidiš danas? To jest, daj nam suštinu i smisao Bariste? Kako bi to novi mladi kolega trebao gledati na ovo zanimanje?Matijasko latte2

Matija: – Kad sam počinjao nisam baš previše razmišljo o coffee kulturi, kao što vjerovatno ne razmišlja većina ugostitelja, ali ono što je bitno i što vidim to je da se nešto događa polako- ali se događa. Ljudi se pokreću i educiraju, samim time popravljamo sliku coffee kulture. Zanimanje Barista znači specijalist za kavu- onaj koji voli i razumije kavu, te bi tako i mlađe kolege trebale gledati na to.

Nebojša: -Tvoji omiljeni espresso blendovi sa ultra komercijalnog tržišta kafe na našim prostorima i tvoj omiljeni tip nekog kraft blenda, nečega posebnog?

Matija: – Nažalost, ne volim komercijalu i brend, uvijek rađe biram blend i ono što je u pakiranju, a ne na pakiranju. Ako već moram birati komercijalu i kavu koju pijem kad ju ne pravim ja to bi bio Illy. Inače uvijek preferiram manje pržioničare i njihove blendove, single origin-e koji uvijek budu odlični i drugačiji od komercijale.

Nebojša: -Mjesto na planeti, na kojem bi volio raditi svoj posao bar pola godine I zašto? Ili nekoliko njih.

Matija: – Jel ovo neka nagradna igra? Hoćeš mi omogućit odlazak u tu zemlju? Uhuuuuu! Volio bih posjetiti zemlje kavinog podrijetla i tamo raditi, tipa Etiopija, Tanzanija, Panama, Columbija… To mi je trenutno najveća želja koju ću pokušati ostvariti kako bih još bolje razumio i naučio o kavi.

Nebojša: -Možda, ako ti sredim ugovor na Carnivalu! Znaš bio sam u Cartageni(Columbia), prije par godina i donio sam pola kilograma nekog njihovog blenda kući. Bosancima se nije svidilo!
Kako piješ svoju kafu? I piješ li kad rakiju uz kafu?

Matija: – Uglavnom pijem espresso ili cappuccino, a ako je rakija u pitanju onda bi to bio neki whiskey koji se zna zalomiti uz kavu.

Nebojša: -Hvala ti Matija! Svašta znaš, javi nam se nekad opet!!

Više o kolegi i njegovom originalnom mjestu možete saznati ovde “Mirisi Kave”

Ostani informisan, prijavi se na naš Newsletter!!!

* indicates required

Powered by MailChimp