Filter Kafe. Alternativne metode pripreme kafe

image

Espresso i filter su, u teoriji, isti koncept. Osnove su iste: Mljevenu kafu prelijete vrućom vodom, voda prolazi kroz kafu i filter nekog oblika i pada u posudu.

Ali ključna razlika između filtera i espressa je u tome što voda, umjesto da se gura pod pritiskom, prolazi kroz samljevenu kafu isključivo slobodnim padom, pod pritiskom gravitacije. Iz tog razloga, proces pripreme traje nešto duže ali je rezultat jedinstven.

Zbog svega ovoga, treba i više kafe i više vode. Ne postoje filter kafe od 30 ml – ili barem ne one koje biste rado pili.

Filter kafa (za koju ćete takođe čuti da se zove i pour over ili drip coffee) ima tendenciju da privlači manje kiselosti i naglašava složenije ukuse kafe. To ga čini popularnim izborom za pripremu single origin kafa, budući da nam omogućava da preciznije ocijenimo i miris i ukus određene kafe i steknemo opšti utisak.

A za razliku od espresa, sa svojom gustinom i slojevima, dobra filter kafa je čista, bistra i konzistentna. To je zato što više vode absorbuje i više ulja i mirisa kafe pod prirodnim pritskom. Osim niže kiselosti, to joj daje i blaži osjećaj u ustima, barem u poređenju sa espresom.

Koliko traje proces pripreme filter kafe?

Vrijeme pripreme filter kafe je ono što otkriva njenu složenost. Proces počinje kvašenjem mljevene kafe i čekanjem da kafa počne da “cvjeta” najmanje 30 sekundi. To omogućava oslobađanje ugljen dioksida i olakšava bolji protok vode tokom samog procesa. Ostatak procesa (nakon cvjetanja) je uglavnom između 2 i 5 minuta, zavisno od toga koju kafu pripremamo, koja nam je receptura i metoda pripreme.

image 1

Za filter, sve što vam je stvarno potrebno je posuda, filter papir i čaša (iako će vam elementi poput vage i termometra pomoći da budete tačniji, nisu neophodni). Postoje razne posude koje možete birati – ChemexClever DripperKalita WaveV60… Svaki je dostupan u nizu materijala, a svaki ima manje razlike, poput veličine otvora za kapanje, strukture, filter papira koji se koristi, itd.

Filter kafa je precizniji način da se okuse različite nijanse kafe, posebno one koje se možda neće dobro izraziti u espresu. Sam proces je također jednostavan i smirujući. Filter kafa ima čistiji, svježiji i manje kiselkast ukus, i nalik je čaju. To vam omogućava da cijenite njenu jednostavnost i suptilnost.

Takođe, filter kafa zahtijeva manje ulaganja u opremu, i lako može biti dostupna svakom domaćinstvu. Ima mnoštvo jednostavnih metoda pripreme koje ne zahtijevaju veliko znanje da bi se savladale i primijenile kod kuće. Savršen način da se započne dan i od pripreme kafe napravi jutarnji ritual.

O Coffee Kulturi, kursevima, zaposlenju i karijernoj projekciji saznaj više na Bar Akademija Community HUB. Skini aplikaciju i učlani se za pristup eksluzivnom sadržaju na COMMUNITY HUB.