Vino, Pivo i Kokteli su hrana!

Napue-Gin-and-tonic
Nismo li ono što jedemo? Svima je već odavno jasno da izbor namirnica za ishranu manifestuje određen status zdravstvenog stanja, spremnosti i performansi organizma.
Craft Cocktail movement nije samo rekreacija staromodnih klasika. Njegova bit, tačnije njegova gastronomska dimenzija kao jedna od glavnih ideja iza ove filozofije konzumiranja miksanih pića kao hrane, jeste u osnovi ono što nazivamo zdravim razumom. Kultura uživanja Vina ili Piva je neraskidivo vezana za jela sa kojima se uparuje. Ne postoje samo crveno i bijelo vino! Postoje razne sorte vina, koje imaju različitu viskoznost, kiselost, slatkoću, visinu tanina i druge kvalitativne osobine koje zavise od terroir uslova i niza drugih faktora uključujući ruku proizvođača, enologa, principe fermentacije i masu drugih stvari…

Premalo ljudi razmišlja o pićima kao što bi trebali, a trebali bi razmišljati o vinu, pivu, čaju, kafi, sokovima, koktelima, kao o namirnicama, hrani! Ne radi se o intenzivnom brojanju kalorija i kreaciji velikih planova na polju ishrane, nego o prostom zdravom razumu. Krenimo redom:

Nalazite se u nekom kafiću ili baru, došli ste popiti nešto! Šta? Pravite izbor na bazi bolje miješanog pića, na bazi njegovog neobičnog naziva, ili izgleda! Da li ste ikako pomislili na to od čega je to piće kreirano? I još važnije, koliko takvih možete ili trebate popiti. Gledajte šta se stavlja u to piće. Da bi to uradili, u koktel barove uvijek idete za Bar(za šank). Šta tražite u recepturi koktela? Tražite:

  • PRVI ZNAK. Kvalitetan destilat, kvalitetan džin, rum, vodka, viski, štagod..; vjerujte, vrijedi!
  • SASTOJCI. Prirodni sastojci, po mogućnosti organski, lokalni; što manje industrijskih modifikatora ukusa(poput jeftinih likera) – što manje obojenih pića. Likeri ovog ili onog ukusa, ovog ili onog voća, imaju jako puno aditiva, modifikatora ukusa, stabilizatora i šećera u obliku invertnog šećera dobijenog iz raznih agrokulturnih proizvoda poput kukuruza, sa visokim udjelom fruktoze, brutalno;
  • HIGIJENA I DOSLEDNOST. Dobro, detaljno oprano agrumsko voće jer je prskano svim i svačim i transportuje se nedeljama i mjesecima iz Meksika i Brazila a izgleda savršeno kada stigne ovamo); Gledajte u posude sa voćem koje stoje na šanku! Ako su naljepnice još uvijek na Narandžama ili Limeti, ne želite tu stvar gniječenu u vašem koktelu. Ne želite popiti koktel u tom baru! Ne želite cijeđenu narandžu!
  • KALORIJE. Nikada neću ukapirati djevojke koje popiju 5 Pina Colada za jednu noć. Tim više ako su to one fejkerske, sa slatkim vrhnjem na bazi biljnih masti i sa 300 kalorija po komadu! Zar zaista želite popiti stvar koja ima toliko industrijskih sastojaka, gdje svaki sastojak ima po pet ili deset E dodataka na nutritivnom labelu. Jasno, volite slatko, i stvarno je prijatnog ukusa! Iskreno, radije pojedite ćevape ili neko drugo kalorično, multinutrijentno jelo, a onda popijte par čaša Souvignon Blanca ili Gin-Sodu sa limetom, Đumbir Mojito i tome slično nego neki besmislen koktel. Po postupku na predloženi način ćete unijeti isti broj kalorija kao i, recimo konzumirajući neki long drink sa 7 tipova likera i nekim drugim nezdravim sastojcima…
  • ŠTA NE ŽELITE U SVOM KOKTELU!? Ne želite popiti previše stvari koja sadrže stvari poput Blue Curacao, Absinthe, Sambuca i još 5 alkoholnih sastojaka. To nema nikakvog gastronomskog smisla. Kontra popularnom mišljenja da su bolji kokteli koji imaju 5 i više sastojaka, te da imaju više alkohola od onih koji sadrže 2 alkoholna sastojka, to nije uvijek istina! Sem toga, ako ste došli u bar samo i isključivo da se nacugate, radije se nacugajte kući, uz bocu vodke ili nekog drugog destilata! U Barove idite po iskustvo, po jelo, po vrhunsko vino, dobro i neobično belgijsko, njemačko ili domaće pivo, po kraft koktel(realan, smislen koktel, sa gastronomskom dimenzijom koja je jasna), jer ako pijete pića, vi ih jedete! Zato percepirajte pića hranom i birajte pametno!
  • ZAKLJUČAK! Šta je to trendy? Šta se pije, šta da poručite? Stvari poput Mojita uvijek prolaze, aromatično, svježe, citrusno, sa tovarom limete i mente, te demerara šećerom, gaziranom vodom i jednim jedinim alkoholnim sastojkom – dobrim bijelim rumom. Gin-tonic? – Da, super! Uvijek prolazi, uz malo limete ili limuna! Naučite piti svoj Bourbon ili neki drugi viski bez Cole! Pijte viski sa gaziranom vodom, eliminišite mamurluk! Stvari poput Gin-soda ili Vodka-soda sa nešto đumbira, limete, svježih bobica poput malina ili borovnica bi bile pun pogodak! Kokteli poput Cosmopolitana mogu proći, ali radije jurite long drink koncepcije sa puno vode i kvalitetnim destilatima. Preferirati pića koja sadrže modifikatore ukusa(druge sastojke), kao što su svježe jagodičasto voće, zeleni čaj, svježi sokovi citrusa, svježi citrusi, ljekovito bilje, tinkture i bitteri te korijenje poput đumbira ili kurkume. Klasični kokteli koji su bazirani na džinu, brendiju ili viskiju a sadrže citrusne sokove i ništa od likera osim možda bittera ili vermuta su takođe apsolutna preporuka, iako ovakva pića morate konzumirati sa apsolutnim poštovanjem i realnom percepcijom istih, te jako oprezno!

Salut!

Nebojša Lazarević
Banja Luka. April 2016