Bar Akademija Podgorica

Zdravo kolege!
Na ovoj stranici možete naći sve informacije o Bar Akademiji generalno i našim aktivnostima u Crnoj Gori! Za više detalja prođite detaljno našim websajtom i društvenim mrežama!

Professional Bartender School Podgorica

ŠTA PREDSTAVLJA PROFESSIONAL BARTENDER SCHOOL
U Školi MIxologije poznatom još i kao “Osnove Bartendinga” učimo ALFABET barmenskog zanimanja, koncept modernog poslovanja barova sa svim dimenzijama barskog poslovaja. Ponajviše, ipak, radimo na osnovama barskog poslovanja, nastanku i istorijatu alkoholnih i bezalkoholnih pića-“how it’s made”, procese nastanka spirita, likera, fermentisanih pića te njihovu primjenu u baru. Termini vezani za vina, sorte vina, vinski regioni svijeta,ali i posluživanje vina i kombinovanje sa hranom su elementi jednodnevne radionice  kulture uživanja vina. Tu je i kultura uživanja čaja i kafe, coffee mixologija, standardne Espresso nadogradnje i osnove Latte Arta. Jedna od najvećih dimenzija koja se provlači kroz skoro sve lekcije tokom škole je Koktel Miksologija. Njena osnovna kategorizacija, kako miksati pića, istorijat koktela, standardi miksologije po različitim školama i filozofijama. Vaš prvi doticaj sa specijalnom opremom u bartendingu će biti jedna od najzanimljivijih prvih lekcija. Terminologija u bartendingu, izrazi kod kreacije, postupaka u radu, tipova Cocktaila je ključna stvar kod konačne percepcije bartendinga.  Timski rad je osnova funkcionisanja jednog profi bara, stoga je ovo lekcija koju ćete proći sa dodijeljenim tutorima u praktičnom radu u našim barovima.

Nemaš vremena čitati? – ovde pogledaj kako izgleda jedan radni dan u Bar Akademiji!

Pored osnova Cocktail Mixology ćemo vas podučiti osnovama “Flaira” I uraditi sve da vam, paralelno s tim, prenesemo duh show-bartendinga u njegovom najpozitivnijem.
Težimo ka tome da sve naše polaznike usmjerimo ka pozitivnim stvarima u ugostiteljstvu generalno. Uz naše i vaše zajeničko zalaganje oko programa, stvari koje ste naučili trebaju kulminirati u kvalitetan alat za kreiranje profesionalca Bar Industriji. Kompletan projekat ima za cilj da vas najbolje pripremi za put dalje edukacije koji tek prethodi, i koji će od vas, sada već amatera Bartendera, napraviti pro Bartendera u mjesecima i godinama dalje edukacije, rada u pro barovima poput Shakersa, te istraživanja, čitanja teorije, vježbe flaira, posjete drugim kursevima i radionicama, seminarima i takmičenjima.

ŠTA OČEKIVATI

 • 20 aktivnih dana intenzivnog druženja, rada, učenja i vježbe;
 • apsolutni hedonizam i renesansu čula;
 • promjena percepcije o radu u baru sa zrelim programom baziranim na akademskom posmatranju materije;
 • praktičan rad u baru;
 • sezona u projekt barovima koje organizuje Bar Akademija;
 • sezona u Crnoj Gori ili Hrvatskoj;
 • budućnost u Cruise Industriji ili na drugim popularnim turističkim i kozmopolitskim lokacijama;

PROGRAM OBUKE
Program se sastoji od 4 velika modula i dodatnih konzalting radionica i predavanja:
1. Nauka o destilatima;
2. Miksologija koktela i drugih miješanih pića;
3. Fermentisana alkoholna pića i bezalkoholni napitci(predavanja i radionice kreacije i hedonizma vina i piva);
4. Menadžment barova, bar kultura i bar industrija;
5. Konzalting kod karijernog usmjerenja i spremanje za posao;6. Coffee Kultura i kultura Čaja.TEORETSKI ELEMENTI PROGRAMA
NAČINI STUDIRANJA

Postoje dva vida studiranja na programu Škole Mixologije:

 1. STANDARDNI PROGRAM. Podrazumijeva studiranje kompletnog programa uključujući sve radionice, degustacije, vježbe, predavanja i seminare na zakazanoj lokaciji. Program se na ovaj način kompletira u roku od 25 dana;
 2. BAR AKADEMIJA APPRENTICE PROGRAM. Podrazumijeva studiranje po principu rada majstora i šegrta. Program je kreiran za polaznike koji nisu spremni doći u Banju Luku, Beograd ili recimo Sarajevo i prisustvovati kompletnom programu u pomenutih 25 dana. Alternativna opcija predstavlja Apprentice program gdje polaznik završava praktični dio nastave na lokaciji koja mu bolje odgovara. I to radeći u baru ili nekoliko barova kod dodijeljenih instruktora programa, senior Bartendera, gdje vježba miksologiju i uči o radnoj organizaciji u baru, osnovnim principima ponašanja i radnim tehnikama, te svemu drugom što se tiče prakse. Radionicama, degustacijama i važnim predavanjima polaznik prisustvuje na sledećoj zakazanoj obuci Škole Mixologije kako bi kompletirao program i zaslužio certifikat sa kompletnom dokumentacijom. Senior Bartenderi koji su zaduženi za Apprentice program na određenim lokacijama, kao i same lokacije možete provjeriti ovde.
  Saznaj više o Bar Akademija Apprentice programu.

CERTIFIKACIJA
Sva dokumentacija je na Englishu i sastoji se od:

 • Diploma na engleskom jeziku;
 • Student performace sheet(vaše ocjene i kotiranje na predavanjima i praksi sa ličnim mišljenjima voditelja grupe) – srpsko-hrvatski + english;
 • Bartender School Program (program obuke na srpskom i engleskom jeziku);
 • Refference letter(preporuka zaposlenju na traženom jeziku), internacionalni format preporuke zaposlenju sa mišljenjem i pismenom ocjenom nadređenog voditelja programa u Bar Akademiji. Preporuku dajemo samo onima koji to zaista zaslužuju svojim znanjem, zalaganjem ali i poštovaanjem prema predavačima, prenositeljima znanja, profesiji i ugostiteljstvu. 

Upiši Bartender School ili izrazi interesovanje ovde


Barista School Essentials PG

Barista School Essentials Podgorica

Imamo pozitivne vijesti za 2018. godinu! Naime, Bar Akademija i partnerske organizacije u Beogradu, Podgorici, Sarajevu, Novom Sadu, Mostaru i Banjaluci će organizovati seriju obuka u profesionalnom ustrojenju na profil zanimanja Bariste!

Da ne dođe do zabune, ovo progresivno i popularno zanimanje nema samo Latte Art u fokusu svoga interesovanja. Bez kvalitetne percepcije zrna, te njegovog razvojnog puta, istorijskog razvoja kafe kao prehrambenog proizvoda i najvažnije kafe kao kulta sa svim dimenzijama, nemože biti ni realne pretpostavke za bavljenje ovim zanimanjem profesionalno. Razumijevanje kafemata sa kvalitetnim održavanjem opreme i štimanjem mlinova na pravi način su takođe bitne dimenzije kod pravilnog razumijevanja materije za jednog baristu. Na kraju, naravno, espresso kultura kao najpopularnija niša kafe kulture sa sve klasičnim nadogradnjama, trikovima i tajnama naših Barista.

PROGRAM OBUKE UKRATKO:
COFFEE BEAN, FROM GROWING TO THE TABLE
HISTORY OF COFFEE
TRADITIONAL GROWING REGIONS
BREWING FUNDAMENTALS
ESPRESSO MACHINE AND OTHER EQUIPMENT – TECHICAL AND MAINTENANCE
PERFECT ESPRESSO
PERFECT CAPPUCCINO
LATTE AND OTHER ALTERNATIVE ESPRESSO BASED DRINKS
LATTE ART
PRACTICE AND PRACTICE
ALTERNATE METHODS OF BREWING
CHEMEX, TURIKISH DZHEZVA, MOCHA, FILTER…
CONCLUSION AND FINAL CONSULTING

UVOD
Upoznavanje sa polaznicima, njihovim stavovima i percepcijom materije! Uopštena razmjena stavova i pogleda na posao bariste, kvalitet kafe i bar kulturu. Početak obuke sa akcentom na istoriji kafe, vrstama, osnovnim podjelama. Spremanje espressa za polaznike uz propratna objašnjenja. Probavanje različitih vrsta kafa, single origin kafe i njihovo razlikovanje od blendova;

ZRNO. MLIN. PRIPREMA
Nastavak teoretskog dijela predavanja – osnovi fakti kod uzgajanja kafe, obrada i skladištenje kafe. Sa strane praktičnog i tehničkog dijela radi se podešavanje mlina, granulacija i gramaža, te osnove pripremanja espressa. Polaznici će imati priliku pronaći pravu gramažu i granulaciju, te naučiti pripremati kvalitetan espresso. Alternativne metode pripremanja kafe: TurskaFrench Press, Mocha i Chemex!

PRŽENJE I PAKOVANJE KAFE. PRIPREMA MLIJEKA
Čas posvećen praktičnim osnovama prženja i hlađenja kafe, te načinima pakovanja pržene kafe. Zaokružićemo i priču o mljevenju i doziranju kafe, gdje će polaznici ponovo spremati savršen espresso. Drugi dio časa počinjemo sa temom korištenja mlijeka, te pravilne pripreme i steaminga mlijeka za klasične nadogradnje kao što su Cappuccino ili Cafe Latte!

CAPPUCCINO. PREZENTACIJA I POSLUŽIVANJE KAFE NAPITAKA
Prezentacija tradicionalnih i netradicionalnih napitaka od kafe! Vježbe i zaključak kod principa vezanih za korištenje i pripremanje mlijeka za espresso nadogradnje. Osnove Latte ArtaCappuccino – kralj napitaka od kafe: percepcija, istorija, kreacija, posluživanje!

PRAKSA. KREACIJA NADOGRADNJI
Predah od teorijskog dijela predavanja. Intenzivne vježbe polaznika, ukazivanja na propuste, te ponavljanje tema sa prošlih časova kroz praktičan rad!

ODRŽAVANJE OPREME. PROTOKOLI KAFETERIJE. LATTE ART
Na sedmom času praktično i završavamo sa teorijom. Praktično odrađivanje: jedan radni dan bariste. Akcenat na ovom času je savladavanje svih segmenata jednog radnog dana, održavanja opreme, mlina i kafemata. Drugi dio časa: Latte Art! 

ZAKLJUČAK. KARIJERNO SAVJETOVANJE
Posljednji čas sumiramo sve dimenzije obuke, provjeravamo usvojena znanja, te radimo na razvoju logičkog zaključivanja. Uputstva kod daljeg usvajanja znanja, te savjetovanje kod karijernog ustrojenja razvoja Kafoljupca u sebi! Finalna definicija Bariste i uputstva za pripremanje ispitaSVE VAŽNE INFORMACIJE:Barista School Essentials Factum

Upiši Barista School ili izrazi interesovanje ovde


WELCOME TO THE CLUB!
Pozdrav iz Bar Akademije.