Factum: Spirits science & Cocktail mixology

Poštovane kolege,
Slijede informacije o Bar Akademiji i programu obuke Professional Bartender School.
Obuke se održavaju u prostorijama Bar Akademije na svim našim aktivnim lokacijama, dok se neke od radionica održavaju na drugim lokacijama koje su pripremljene za tematiku radionice ili predavanja, degustacije. Nikakvo predznanje u ugostiteljstvu nije potrebno kako bi se prijavili na obuku. Jedinstveni kriterijum za upis je lični kondukt i principi bontona.
OPŠTE INFORMACIJE

Obuka je multidimenzionalna i traje 21 aktivni dan. To jeste, pored teoretskih osnova gleda se puno multimedije radi realnije percepcije materije i idemo u posjete vinarijama ukoliko postoje mogućnosti ali obavezno idemo u posjete raznim tipovima barova. Praksa u miksologiji koktela je najopširniji modul, ali tu su i niz degustacija i radionica koje su otvorenog tipa iz modula Nauka o destilatima. Uglavnom radimo 4 -5 dana u sedmici, tako da nam treba mjesec dana da kompletiramo obuku.
To jest, procesi proizvodnje likera, spirita, vina i piva nisu jedini predmet predavanja nego nego se radi i na percepciji bartendinga, karijernom savjetovanju, ustrojavanju na kruzere i ugostiteljski popularne lokacije poput Emirata ili sezonskih poslova na Jadranskom primorju.

Program osnova Bartndinga je srž bavljenja barmenskim poslom, te ga mi svojim polaznicima predstavljamo kao kupovinu “know how” u ovom poslu. To su takoreći osnove osnova savremene Bar Industrije i Bar Kulture.

Ukratko, naš program Osnova Bartendinga sastoji se od teorijskih predavanja, referata, video prezentacija i prakse.

Završetak predavanja i praktičnog dijela kulminira u 10 dana pauze za pripremanje ispita te organizacijom ispita na kojem treba zadovoljiti 80%. U protivnom se ispit mora ponoviti. Ispit sadrži 40 kratkih ali sadržajnih pitanja. Ispiti se polažu online, u vama odgovarajuće vrijeme. Poslije položenog ispita, postaješ Junior Bartender i spreman si za posao Apprentice Barmana/Bartrendera ili Assistant Bartendera u hotelskim i kruzerskim organizacijama ili u vrhunskim barovima, restoranima i hotelima, kod nas i na sezoni. Profesionalac postaješ radom i zalaganjem, te drugim obukama i seminarima kroz karijeru nakon minimum 3 godine bavljenja ovim poslom. Mi od Vas nemožemo napraviti profesionalca, ali vam možemo dati alate i usmjerenja, najbitnije informacije koje vode tim putem. I na kraju, ova obuka je najbolji način da se počneš baviti barmenskim poslom.

Napue Gin and tonic

KONCEPCIJA PREDAVANJA

Običajna praksa je da radimo 4 dana u sedmici, i u tom sljučaju nam treba 6 sedmica da završimo program obuke. Razne verzije se primjenjuju na raznim lokacijama i u dogovoru sa polaznicima obuke. Aktivni smo 3-4 sata dnevno, a tačan period dana kada se radi takođe zavisi od koncepcije, lokacije i dogovora sa polaznicima. Da bi utrvdili sve ovo, uvijek radimo seminar, koji je besplatan. Nazivamo ga “Radionica Bar Kulture”. Na tom seminaru zaključimo sve sa polaznicima koji žele poći na obuku i dogovorimo sve stvari koje su bitne za obije strane, poput navedenih gore. Nakon ovoga krećemo sa radom u roku od 7 dana.

PROGRAM OBUKE

Program se sastoji od 4 velika modula i dodatnih konzalting radionica i predavanja:
1. Nauka o destilatima;
2. Miksologija koktela i miješanih pića;
3. Fermentisana alkoholna pića i bezalkoholni napitci(predavanja i radionice kreacije i hedonizma vina i piva);
4. Menadžment barova, bar kultura i bar industrija;
5. Konzalting kod karijernog usmjerenja;
6. Coffee Kultura i kultura Čaja.

TEORETSKI DIO PROGRAMA podrazumijeva sadržaj koji izgleda ovako!

 
PREDAVAČI i ASISTENTI.

Na programu radi nekoliko iskusnih Bartendera ali će samo jedan biti zadužen za kontrolu nastave u vašoj grupi. Gostujući predavači iz specijalizovanih dimenzija bar industrije kao i ljudi iz Liker Industrije su eventualni gosti. Bariste, Sommellieri i menadžeri importnih i proizvodnih kompanija iz Bev Industrije su vjerovatni gosti.

Kompletan lineup možete vidjeti na linku ispod:

Predavanja pratimo kroz skriptu i sveske koje obezbjeđuje Bar Akademija. Pripremanje ispita se bazira na skripti i zapisanim faktima sa predavanja. Skripta je veoma sadržanja i A4 formata, printana u boji, te je praktično neizdata knjiga.

 
 
LOKACIJE ODRŽAVANJA
 
Sve programe i treninge koje imamo u sistemu organizujemo u Banjaluci, Beogradu, Mostaru i Podgorici. Za datume održavanja na pojedinačnim lokacijama provjeri naš sajt ili našu fejs stranicu na linkovima:
 

NAČINI STUDIRANJA 

Postoje dva vida studiranja na programu Škole Mixologije:
 
1. STANDARDNI PROGRAM. Podrazumijeva studiranje kompletnog programa uključujući sve radionice, degustacije, vježbe, predavanja i seminare na zakazanoj lokaciji. Program se na ovaj način kompletira u roku od 25 dana;
 
2. BAR AKADEMIJA APPRENTICE PROGRAM. Podrazumijeva studiranje po principu rada majstora i šegrta. Program je kreiran za polaznike koji nisu spremni doći u Banju Luku, Beograd ili recimo Sarajevo i prisustvovati kompletnom programu u pomenutih 25 dana. Alternativna opcija predstavlja Apprentice program gdje polaznik završava praktični dio nastave na lokaciji koja mu bolje odgovara. I to radeći u baru ili nekoliko barova kod dodijeljenih instruktora programa, senior Bartendera, gdje vježba miksologiju i uči o radnoj organizaciji u baru, osnovnim principima ponašanja i radnim tehnikama, te svemu drugom što se tiče prakse. Radionicama, degustacijama i važnim predavanjima polaznik prisustvuje na sledećoj zakazanoj obuci Škole Mixologije kako bi kompletirao program i zaslužio certifikat sa kompletnom dokumentacijom. Senior Bartenderi koji su zaduženi za Apprentice program na određenim lokacijama, kao i same lokacije možete provjeriti na našem sajtu.
 
 
FINANSIJSKI ELEMENTI PROJEKTA:

Ovaj program obuke košta 1265 KM, 650 Eur.
Da bi uopšte startali sa obukom svi polaznici moraju obezbijediti barem 40% u prva tri dana od početka obuke. Ostatak se može isplatiti u ratama do kraja trajanja obuke, što je okvirno 6 nedelja, obzirom da imamo deset dana spremanja za ispit poslije završenih predavanja.
Sve pomenute radionice i moduli su uključeni u cijenu. Nema nikakvih dodatnih ili skrivenih troškova. Ugovor o konzaltingu se potpisuje obavezno.

 
CERTIFIKACIJA:

Sva dokumentacija je na English-u i pored diplome studente otpravljamo sa referencom te tzv. Student Evaluation Sheet sa kompletnim programom kojim smo se bavili na predavanjima, kako bi budući poslodavac imao mogućnost realnog uvida se nalazi u Attachmentu(prilogu) ovog emaila. Dokumentacija se sastoji od:

  • Diploma na engleskom jeziku(u prilogu);
  • Student performace sheet(vaše ocjene i kotiranje na predavanjima i praksi sa ličnim mišljenjima voditelja grupe) – srpsko-hrvatski + english;
  • Bartender School Program (program obuke na srpskom i engleskom jeziku);
  • Refference letter(preporuka zaposlenju na traženom jeziku), internacionalni format preporuke zaposlenju sa mišljenjem i pismenom ocjenom nadređenog voditelja programa u Bar Akademiji. Preporuku dajemo samo onima koji to zaista zaslužuju svojim znanjem, zalaganjem ali i poštovaanjem prema predavačima, prenositeljima znanja, profesiji i ugostiteljstvu. 
 
OBAVEZE STUDENTA/POLAZNIKA
Uključenjem na naše programe svaki polaznik potpisujem Ugovor/Pristupnicu u kojoj su definisana pravila obuke i protokol. Polaznik ne plaća za certifikat/diplomu. Diplome ne prodajemo. Polaznik plaća isljučivo časove(radionice, degustacije, treninge, predavanja, praksu). Časove organizuje Bar Akademija i sve instruktore plaća Bar Akademija. Polaznici plaćaju dogovoreni iznos između Bar Akademija i polaznika. Nema skrivenih troškova i dodatnih troškova obuke.
Svi časovi(radionice, degustacije, treninge, predavanja, praksa) imaju određene finansijske implikacije i polaznik je dužan platiti sve časove koje je prošao na našim obukama i programima bez obzira na činjenicu da je iz nekog razloga odustao od obuke u datom momentu ili nije zadovoljio na prvom ispitu da bi zaslužio certifikat. Detaljnije o pristupnici na Apprentice program možete naći OVDE.

KOMUNIKACIJA I PRIJAVA NA OSNOVE BARTENDINGA – ŠKOLU MIKSOLOGIJE

Prijava na program Škola Miksologije se može izvršiti na ovaj link.

Javićemo vam se uskoro na ostavljeni broj telefona te email kontakt.

Za to vrijeme, molimo vas pratite sve što se dešava na našem sajtu i fejs stranici.

 
ŠTA POSLIJE OBUKE NA BARAKADEMIJI?

-Opcije su bezgranične. Provjeri linkove:

DOKUMENTACIJA POLAZNIKA(klik na link):
S poštovanjem,

Nebojša Lazarević
Bar Akademija
Bulevar VSS 185
Banja Luka